Hoppa till sidans innehåll

Med hjärnan på basketplanen

24 JUN 2019 09:30
Sebastian Andersson är en av Ravens profiler, som lever och andas Ravens. Han är mer känd som Sebbe i klubben, och var med och grundade Växjö Ravens en gång i tiden.
  • Uppdaterad: 24 JUN 2019 09:30

Nu arbetar han för att få till ett projekt kring personlig utveckling, vilket han berättar mer om här.

Sebbe, berätta mer om vad ditt projekt handlar om.

- Projektet handlar om att utveckla spelarnas mentala för att på så vis förbättra sina prestationer. I sämsta fall bara på basketplanen, men i bästa fall också privat. Rent praktiskt innebär det att vi kommer att ses varje vecka, under max en timme, för att prata om mål och vart spelarna vill nå imorgon. Det handlar om att få en förståelse för att det går att förändra sina tankar. Den mentala styrkan kan få stor effekt på basketplanen, och även i livet i stort.

Hur föddes idén, är det något du arbetat med tidigare?

- I höstas startade jag en bokklubb med några coacher, och vi började läsa böcker om personlig utveckling och hjärnans kraft. Jag fick verkligen upp ögonen för detta och började lära mig mer och mer om detta. Jag började utveckla metoder som jag testade på mina elever i skolan, och jag märker stor skillnad på elevernas utveckling. Det finns massor av forskning som visar på att mental träning och personlig utveckling har stor effekt på idrottsliga prestationer.

Vilken är målgruppen för projektet?

- Målgruppen till att börja med är högstadieelever i Ravens. Men det finns oändliga möjligheter att bredda detta till att gälla fler. Självfallet är även coacherna en viktig del i projektet. Det handlar om att vi alla behöver utgå från samma metoder och värderingar för att nå resultat.

Du har varit engagerad i Ravens sedan start, men alla kanske inte känner till Sebbe, och din historia. Vad har du för relation till basket?

- Jag brinner verkligen för Ravens, det är en enormt stor del av mitt liv, och kommer alltid att vara. Innan jag var med och startade klubben utifrån Araby Tigers hade jag spelat basket länge, på flera olika nivåer. Jag gick basketgymnasium i Trollhättan, vilket var då som jag blommade ut som spelare. Sista året började jag verkligen tänka annorlunda och lärde mig mycket om mig själv, vilket gjorde att jag ändrade mitt sätt att tänka på basket. Det räckte för att få massa erbjudanden och så småningom tog det mig till spel i ligan för Örebro. Som spelare var det verkligen min roligaste tid. Men som coach var det roligaste nog när jag arbetade på basketgymnasiet, fick vara med om att värva spelare och analysera olika spelares utveckling. Det var jätteroligt.

Idag tränar jag ett härligt lag i Ravens, med ett gäng fantastiska karaktärer och personligheter och det är verkligen kul!

Vad tror du om framtiden för Ravens?

- Jag tror verkligen att vi har alla möjligheter att kunna ta oss till toppen. Om vi kan utveckla vårt spel, satsa på våra spelare och optimera talangen som finns i klubben, samtidigt som styrelsen fokuserar på ekonomin och att stärka vår organisation, tror jag vi kan komma långt.

Nu håller vi tummarna för att de medel som Sebbe sökt för att kunna sätta igång med projektet beviljas. Stort tack för ditt engagemang och lycka till!

Skribent: René Jaramillo
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Växjö Ravens BBK - Basket
Box 3206
35053 Växjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info